Hayallere bir adım daha yaklaşmak!
Microsoft Student Partner programı dünya çapında gerçekleştirilen Microsoft ‘un öğrenci programlarından biridir. Program, mesleki anlamda gelişmemizin yanı sıra sosyal olarak da gelişmemizi hedeflemektedir.
Microsoft Student Partner 'ların Ayrıcalıkları [ alıntı ]
- MSDN Ultimate
- Microsoft Store Üyelik
- Microsoft Coaching Program (Microsoft yöneticilerinden mentörlük)
- Microsoft Ofis, toplantı salonları kullanımı
- Microsoft uzmanları ile iş görüşmelerine katılma şansı
- Yılda 2 kez düzenlenen 3er günlük MSP kampına katılım
- Microsoft Yaz Okulu’na katılım hakkı
- Staj imkanı
- MVP’ler ile çalışma şansı
- Çeşitli Microsoft projelerinde çalışma fırsatı
- Microsoft ürünlerini ilk deneyenlerden olma şansı
- Sunum tekniklerini öğrenerek kendinizi geliştirme olanağı
- MSP ünvanının CV’nize katacakları
- Yurtdışındaki MSP’lerle tanışma ve projelerde yer alma şansı
- Yarışmalar, hediyeler
Kendimin bu programa katılma amacımdan bahsedecek olursam; herkesin büyük küçük bir çok hayalinin olduğu aşikardır; ama önemli olan bu hayallere ulaşmak adına atılan adımlardır. Microsoft Student Partner programı hayallerime ulaşma anlamında attığım önemli adımlardan biri diyebilirim. Çünkü Microsoft ’un hayalleri gerçekleştiren bir firma olduğunu dahil olduğum Microsoft Yaz Okulu ve Coaching programlarında bizzat kendim deneyimledim.
Başvuru Sürecim :
İsmail Kahraman hocamın neredeyse bütün süreçlerde desteği ve teşvikleri sayesinde artık hiç bir programa hayır deme lüksüm olmadığını biliyordum. Microsoft teknolojileriyle tanışma, Microsoft Yaz Okulu, MSP programı gibi bütün adımlarımda hep yanımdaydı ve desteğini eksik etmedi buradan ne kadar teşekkür etsem az ama sanırım göstereceğim azim ve başarı onun için en büyük teşekkür olacaktır.
Microsoft Yaz Okulu ‘a katılmadan önce katılma düşüncem vardı ama cesaret edememiştim. Yaz okuluna katıldıktan sonra Microsoft çatısı altındaki atmosferi ve enerjiyi görünce MSP olmalıyım dedim. İlk başvurumda kabul edilmedim ama yılmadım tabiki :)) hayallerime ulaşmak istiyorsam hiçbir zaman yılmamayı daha önceki senelerimde öğrenmiştim çok şükür. Bir sonraki dönem için başvurular alındığında Microsoft Turkey Coaching programı dahilinde Muratcan Bey ‘le görüşmek için İstanbul ‘daydım. Kendisi de işe alım süreçlerinde tecrübeli olduğu için MSP başvurusunda istenen video ile ilgili bir kaç tavsiyede bulundu. Çekeceğim videoyu kendisinin de görmek istediğini söylemişti.
Kadir arkadaşımla beraber baya bir denemeden sonra bir video çekmeyi başarmıştık. Videoyu Muratcan Bey ‘e gönderdiğimde beğenmemişti, gerçekten ezbere bir video olduğunu kabul ediyorum :) ama o tavsiyeler doğrultusunda (20-30 denemeden sonra) bir tane daha çektim ve bu sefer beğendirmeyi başarmıştım. Bu şekilde başvuru formunu doldurup heyecanlı bekleyiş başlamış oldu.
Bir kaç gün sonra Microsoft ‘tan telefon aldım ve bir kaç soru daha sordular ve bu esnada programa dahil olacağımın sinyalini almıştım ve öyle de oldu. Daha sonra kabul edildiğime dahil bir mail alıp İstanbul ‘da 3 gün sürecek Kickoff ‘a davet edildim.
Microsoft Student Partner Kickoff :
1.GÜN :
İlk gün açılışı enerjik bir başlagıçla Microsoft Akademik Birimler Sorumlusu Mustafa Kasap hocamız yaptıktan sonra programa katılan arkadaşlarımız teker teker kendinlerini tanıttılar. Sonra Microsoft ‘un meşhur yemekleriyle dolu öğle yemeği için ara verdik :) ( şaka yapmıyorum gerçekten güzel yemekler çıkarıyorlar. )
Güne MVP Engin Polat ile Windows Client App konusuyla devam ettik. Bu konu altında “O Kod Türkiye” isimli bir Universal Uygulaması geliştirdik.
Daha sonra Burak Bayburt ‘lunun Windows 10 ve Windows Phone başlığı altında sunumu oldu. Microsoft ‘un önem verdiği; mobile first, cloud first gibi konular hakkında bilgi verdikten sonra Windows 10 ile birlikte Microsoft ‘un tüm cihazlarda aynı işletim sistemi hedeflerinin gerçekleştiriminden bahsetti. Bu güzel anlatımda ilk tabletin Microsoft tarafından yapıldığını da öğrenmiş oldum.
Günün son konuğu Özge Ersu ‘ydu. Bizlere belgesel tadında bir sunum yaptı. Gezip gördüğü yerlerdeki ilginç deneyimlerini bizlere muhteşem sunumuyla aktardı. Farklı kültürlerin yaşayış tarzlarıyla ilgili ufakta olsa bilgi sahibi olduk diyebilirim.
Heyecanlı ve yorucu günün sonunda MSP Kickoff gala yemeği için güzel bir restorana geçtik. Burada MSP programına katılan arkadaşlarla daha fazla konuşma ve onları tanıma fırsatı buldum. Günün sonunda tatlı bir yorgunlukla Microsoft ‘un bizler için ayarladığı ve 2 gün boyunca kalacağımız otele geçtik.
2.Gün:
Günün başlangıcında Orhan Öziskender UNITY başlığı altında programın kullanımın kısaca anlattıktan sonra basit 3 boyutlu bir oyunun baştan sona yapımını bir örnek eşliğinde gösterdi.
Daha sonra kürsüde Erdem Engin yerini aldı ve MVC ile website yapımını başlığı altında yaptığı bir örnek üzerinde arkaplanında Azure desteği olan bir örnek yaptı. Bootstrap ‘tan da biraz bahsettikten sonra oturumunu sonlandırdı.
Diğer oturumda Açık Akademi Programlar Yöneticisi Ümit Batu, Açık Akademi hakkında bilgiler verdikten sonra, acikakademi.com hakkında sorularımızı cevapladı.
O gün daha önce MSP ‘lik yapan ve şuan çeşitli kuruluşlarda çalışan 3 konuğumuz vardı. Bizlere Imagine Cup ve çalışma tecrübelerini aktardılar.
MSP programına beraber proje geliştireceğimiz ING Bank ‘ın da bir çeşit öğrenci programı olan Turungers ekibi de katıldı. Onlarla ortak bir proje geliştireceğimizi söylediler bunun amacı da yeni tanıdığımız insanlarla proje geliştirme ve takım çalışması yeteneğimizi geliştirmekti. En az dört kişilik takımlar kurup proje konularımızı belirledik.
3.Gün
Son gün de etkinliğe kaldığımız otelde devam ettik. Güne Daron Yöndem ‘in dinamik ve stand-up show tadında eğlenceli anlatımıyla başladık. Daron Yöndem ona ayrılan sürenin büyük bir kısmını tecrübelerini ve bizlere olan tavsiyelerine ayırmıştı. Benim açımdan bu teknik konulardan daha önemliydi diyebilirim. Sunumunun konusu “Boş durma, boşa çalış.” tı. Bu zamana kadar yaptığı maddi değeri olmayan işlerinin bir müddet sonra ona sağladığı avantajlardan bahsetti. Mesleki hayatımda örnek aldığım bir kaç insandan biri olarak gördüğüm Daron Yöndem ‘le bire bir kısa sohbet etme fırsatı buldum ve bu anı kaçırmayarak beraber bir fotograf çekilmeyi ihmal etmedim. Umarım ileriki senelerimde böyle insanların ortamlarında daha çok bulunup onların tecrübelerinden daha çok yararlanma imkanı bulabilirim.
Daron Yöndem ‘den sonra sahneyi Mustafa Kasap hocamız aldı. Bizlere IoT teknolojileri hakkında bilgiler verdi. Bu tip projelerin bizlere ne gibi yararı olacağından bahsetti. IoT konusunun günümüzde ulaştığı noktadan bahseden hocamız, bu teknolojinin iş alanlarından da bahsettikten sonra günü ve MSP Kickoff ‘u tamamlamış olduk.
Günün sonununda Microsoft ‘un ufak süprizleri vardı. MSP programı sayesinde ilk kartvizitim olmuş oldu. :)
Bu programla birlikte gerek kendi mesleğimden olsun gerek başka mesleklerde olsun bir çok yeni arkadaşlıklar ve bağlantılar edindim. Başlangıçtan sonuna kadar harika bir kickofftu. İlk başta bize böyle güzel ortamlar sağlayan Microsoft ‘a, daha sonra da güler yüzü ve bizler için gösterdiği çaba içinde Mustafa Kasap hocamıza teşekkürlerimi iletiyorum.