Hello World Of Jekyll

Bu yazımla birlikte Jekyll dünyasına adım atmış bulunmaktayım. Beni veritabanı bağımlılığından, wordpress'in sürekli gelen güncellemelerinden kurtaracak olan bu arkadaş, statik sayfanın hızını sunarken, dinamik sayfanın konforunu aratacak mı bilmiyorum. Kişisel websiteleri için dinamik sayfalara imkan sağlayan wordpress gibi teknolojiler biraz kaynak israfı gibi. Bu teknolojide Github hosting olarak kullanılarak, hosting masraflarından da kurtulmuş oluyoruz.

Şimdilik ilk kelimelerim bu kadar olsun, sonra güncellerim. Sanırım...


Aylar sonra gelen güncelleme (Yüzeysel deneyimlerim) (2018, NOV 24);

Wordpress'den Jekyll'e geçtiğimden beri içinde olduğum yoğunluktan dolayı bu yazı hariç henüz yeni bir blog yazısı yazmış değilim ama bu Jekyll'e geçiş döneminde karşılaştığım bazı şeyleri kısaca yazmaya çalışacağım.

  • Wordpress'den çevrilen makaleleri tek tek tekrar düzenlemek gerekiyor. Resim kaynak yolları, Wordpress'de eklenti kullarak oluşturulan tablo veya kodlar v.s. 
  • Yazılarınızdaki en ufak düzenlemenizde (Örn. nokta koymayı unuttuğunuzda) tekrar build edip tekrar github'a push etmeniz gerekiyor. Build edilmeyen değişiklikler geçersiz sayılıyor.
  • Frontend demişken, Jekyll saf haldeyken (eklentisiz) Bootstrap'ı ne yazıkki desteklemiyor. Desteklemesi için ekstra baya ayar yapılması gerekiyor. Henüz o işlere girmedim. Belki basit bir yolu da vardır, bulamadım.
  • Jekyll, eklentiyle (benim kullandığım temada mevcuttu) blog yazılarınızı kategorilemeye imkan sağlıyor ama ne yazık ki GitHub bunu desteklemiyor. Destekleyen ücretli hosting firmaları var(mış). 
  • Jekyll'e geçtiğinizde yazı linklerinizin aynı olmasına dikkat etmeniz, Google başta olmak üzere diğer arama motorlarındaki yerinizi koruyacaktır.  
  • Yazılarınızda kullandığınız resimleri isimlendirirken dikkat etmenizde fayda var. Yazılarınız çoğaldıkça resim isimlerinizin çakışma ihtimali daha da artacaktır. Benim önerim her yazının resimleri için ayrı klasör oluşturmanız (/images/yazinizin_ismi). Ayrıca resim isimlendirmede kullanılan büyük ve küçük harfler github'a push ettiğinizde başınıza bela olabiliyor. Bu sorun için de resim isimlendirmelerinde sadece küçük harf kullanmanız bu sorunun önüne geçecektir.

You might also enjou