Microsoft Azure Mobile Services Nedir?

Eski adıyla Microsoft Azure Mobile Services (Mobil Hizmetler) ’i artık App Services (Uygulama Hizmetleri) ‘nde Mobile App (Mobil Uygulama) adını aldı. Peki nedir bu Mobile App?

Backend-as-a-Service özelliği sayesinde kolay ve hızlı mobil uygulamalar geliştirmek için oluşturulmuş bir Microsoft Azure hizmetidir. Daha anlaşılır bir dille ifade etmek gerekirse; Microsoft ‘un kolay uygulamalar geliştirilmesi adına arkaplandaki (data katmanındaki veri tabanı erişimi v.s.) birçok işlemin kendisi tarafından gerçekleştirdiği veya daha kolay bir hale getirdiği bir servistir. Böylece biz sadece kendi uygulamamızla uğraşırken arka plandaki bütün iş Microsoft tarafından gerçekleştirilir, bu şekilde uygulamamıza daha çok odaklanıp daha çok zaman ayırmış oluruz.

Ayrıca bu servisin ölçeklenebilirlik özelliği sayesinde uygulamamızın milyonlarca kişiye ulaşması durumda da gerekli alt yapıya sahip olmasını sağlar. Aslında bu servisin en büyük ve en kritik özelliği de budur.

mobileappchart

Azure Mobile Services birkaç bileşenden oluşur. Bunlar; Data storage: Arkaplanda bir Sql Server bulunur ve veriler buradaki veritabanında tutulur. Ayrıca Oracle, SAP, MongoDB ve Azure Table storage gibi teknolojiler SQL Server ‘e entegre edilebilir. API katmanı ve SDK ‘lar ile verilerin Cloud sistemde barınmasını ve çeşitli platformlar üzerinden bu verilerin kullanılmasına imkan sağlar.

Server Code: JavaScript ve .NET kodla verilerimize erişmemize imkan sağlar. Örneğin; trigger oluşturmak istediğimizde bu bileşenden yararlanırız.

Authorization: Azure Active Directory (Bulut için kimlik ve erişim yöntemi) özelliği ile Microsoft, Facebook, Twitter, ve Google hesaplarınızdan Single sign-on (SSO) (Tek seferlik imzalama) özelliğini uygulamalarınızda kullanmamızı sağlar.

Push Notification: Tek bir merkezden bütün platformlara bildirim hizmeti verilmesine imkan sağlar. Microsoft Azure Notification Hub’ları sayesinde server-side kodlarıyla bu işi otomatik hale getirip iOS, Android, ve Windows Phone cihazlarına bildirim gönderebiliriz. Notification Hub’ların ilginç ve güzel bir takım başka özellikleri de bulunmaktadır. Örneğin kullanıcının tercihleri, aktiviteleri, ilgi alanları ve lokasyonlarına göre özelleştirilebilir.  Ek olarak Notification Hub’ların sunulan şablon özellikleri kullanıcının lokasyon özelliklerine göre kendi dilinde bildirim almasına da duyarlı hale getirelebilir.

Scheduler: Arka planda bir sürecin çalışmasını zamanlamak için Microsoft Azure Scheduler özelliği kullanılabilir. Bu sayade server’da bazı işlemlerin belirli zamanlarda gerçekleştirimi sağlanabilir. Örneğin zamanlanmış bir iş oluşturmak istediğimizde bu isteğimiz kullanmakta olduğumuz veritabanı ve depolama birimlerinde tabloda yeni bir bilgi olarak güncellenir. Mobil uygulamamız tarafından alınmayı bekleyen bir bilgi olarak tutulur.

Loging & Diag: Loglama işlemlerinin ve bunlarla ilgili analizin yapılmasını sağlar.

Ölçeklenebilirlik: İlk başlangıçta kaynaklarınız kısıtlı bir şekilde ücretsiz olarak başlarsınız daha sonra uygulamanız bir çok kullanıcı tarafından kullanılmaya başladığında ve daha fazla kaynağa ihtiyacınız olduğu anda kaynak sunucu sayınızı arttırmanıza imkan sağlar. Bunu otomatik şekilde ayarlanmasını da sağlayabilirsiniz. Bu şekilde ani kaynak kullanımı artışlarına karşı kaynak sıkıntısının önüne geçmiş olursunuz.

Bu yazıyla birlikte Microsoft Azure Mobil Hizmetlerin ne işe yaradığını başlangıç düzeyinde aktarmaya çalıştım. Bu hizmetin oluşturulması ve kullanılmasını bir sonraki yazılarda aktarmaya çalışacağım. Bilgilerde eksiklik ve yanlışlık olursa şimdiden affınıza sığınıyorum. Çünkü benim de yeni yeni kullandığım özellikler ve Microsoft’un teknolojileri de sürekli değişmekte ve gelişmekte olduğundan hızına yetişmek de biraz zorlayıcı oluyor. Bu tip yazılarımın amacı öğrendiğim bilgilerin kalıcı olmasını sağlamakla beraber başkalarının da bu bilgilerden faydalanması olduğunu belirtmekte fayda görüyorum.

Kaynak: Microsoft Azure Essentials - Fundamentals of Azure - Michael Collier, Robin Shahan

You might also enjou