Microsoft 'ta 5.Gün

Beşinci günde yine birbirinden farklı konuklarımız vardı. Haftanın son günü ve bütün yorgunluğumuza rağmen enerji dolu konuklarımız ve eğitmenlerimiz sayesinde güzel ve eğitici bir gün geçirdik.  Bu yazım itibariyle aldığım notları da paylaşmaya çalışacağım. Yazıların konsepti kim gelmiş, nelerden bahsetmiş, benim notlarım neler şeklinde ilerleyecektir. Bilmem kaçıncı yazım olduğu hâlde ne yazık ki hâlâ amatörce yazmaya devam ediyorum. =))</p>

Birinci konuğumuz BKM (Bankalararası Kart Merkezi) Express 'den Erbil Yurdakul 'du. gun5_1 BT Yönetişimi başlığı altında bizlere şunlardan bahsetti :

Yönetim ve Yönetişim Farkları Yönetim : Var olan süreç ve işlemlerin uygulanması. Yönetişim : Yönetime bakma, analiz etme ve iyileştirme.

BT Yönetişimi Neden Önemli ? Bizim bulunduğumuz sektör çok pahalı bir sektördür bu yüzden mutlaka değer yaratılmalıdır. Değer yaratman içinde mutlaka yönetişimi iyi yapılmalıdır. Doğru bir yönetişim ile yeni teknolojiye ayak uydurulabilir.

İkinci konuğumuz Dünya Gazetesi Bilişim Yayınları 'ndan Murat Yıldız 'dı. gun5_2 Kurumların Mobil Yolculuğu başlığı altında kurumların kullandığı cihazlardan bahsetti. Bu başlıkta en öne çıkan kavram Shadow IT (Klasik kurumsal yöntemleri kırma.) 'di.

Üçüncü konuğumuz Microsoft Yazılım Geliştirici Hasan Özdemir (Hasan Abi) 'di. Bu arada Hasan Abi dememizi kendisi istedi =) . gun5_3 Hasan Abi 'nin en önemli özelliği bazı şeyleri bizlerden daha iyi bakması değil görmesiydi. Biz en ufak sorunlarımızda şımarıklık yapıp hemen pes ederken Hasan Abi görmeyen gözlerine rağmen başarılı bir yazılımcı olmayı başarmış. Pozitif dünya algısına sahip Hasan Abi, işine aşık bir insan. Hasan Abi, bir engelli insana en kibar hitap şekliyle (mesela görme engelli) hitap etmenin bir anlam ifade etmediğini, onları toplumda yoksaymak en kötü hitap şeklinden bile daha yaraladığını belirtti. Aslında bu en can alıcı nokta. Hasan Abi 'ye de fırsat verilmeseydi bu denli başarılı bir yazılımcıyı ve güzel bir insanı tanımamış olacaktık.

Dördüncü konuğumuz Microsoft Yazılım Geliştiricisi Deniz Demircioğlu 'ydu. gun5_4 Bizlere Microsoft 'ta Yazılım Mühendisi Olmak başlığı altında gerek Microsoft çalışma ortamından gerekse kendi çalışmalarından bilgiler verdi. Açıkçası günün en heyecan verici kısmıydı. Office uygulamalarının bir kısmının kaynak kodlarını görme şansımız oldu diyebilirim. Bu uygulamaların bug 'lardan nasıl arındırıldığını uygulamalı olarak görme şansımız oldu. En merak edilen sorulara da cevaplar aldık. Örneğin Office uygulamalarında performansın daha iyi olması açısından C# kullanılmadığını, daha düşük bir dil olan C++ 'ın kullanıldığını öğrendik. Tabiki bu sadece konuğumuzun çalıştığı kısımda geçerli bir durum. Örneğin Bing 'de C# ve Asp.NET kullanılıyormuş. Bir sonraki Office versiyonları hakkında da tüyolar aldık diyebilirim. Simgeler değişebilirmiş. Örneğin yeni nesil için kaydet butonunda yer alan disketin bir anlam ifade etmediğini ve bu tür simgelerin değişebileceğini belirtti.

Microsoft mülakatları hakkında da bilgiler aldık. Eskisi gibi bilmece tarzında sorular yerine 5-6 aşamadan oluşan algoritma soruları soruluyormuş. Sürekli değişen teknolojide ne kadar çok şey bildiğinden öte ne kadar çok öğrenebilme kabiliyeti olduğu önemliymiş. Bu konu da programlama dillerinden önce sağlam bir Algoritma ve Veri Yapıları temelimizin olması açık.

You might also enjou